Lösningen på bostadsbristen i Stockholm?

Det tveklöst lustigaste (och oseriösaste?) i gratistidningen Metro häromveckan var nyheten om att en nördig matematiker räknat ut vad det skulle kosta att bygga Dödsstjärnan. Ja, ni vet det där skrytbygget som Darth Vader glassade runt i och förintade planeter med i Star Wars-filmerna.


En dödsstjärna under uppbyggnad strax utanför Värtahamnen?

Enligt uträkningen skulle kostnaden uppgå till triviala 127 kvadriljoner kronor. I runda slängar 1 triljon gånger mer pengar än den totala summan av alla pengar tillgängliga i världen just nu. "It's a bargain!" tyckte Darth Vader och byggde två stycken.

Nu frågar sig vän av ordning vad en Dödsstjärna har att göra med bostadskön i Stockholm. Jo, här kommer det geniala, jag har liksom tänkt till...

Det uppskattas att huvudstaden kommer att växa med ett helt Göteborg inom en 30-årsperiod och som alla vet är bostadssituationen i länet genomusel, bostadskön är redan nu längre än Lasse Berghagen och den enda lösningen på problemet är att bygga bort kön. Men det krävs att det byggs rejält för att kön ens ska naggas lite i kanten...

Hmm... Men om man inte vill bygga ett nytt Göteborg med tillhörande Liseberg, Avenyyyyn och fisk, vad ska man då bygga? Jo, man bygger såklart en Dödsstjärna med plats för en sisådär 8-9 miljoner invånare! Då snackar vi en jäkla massa hyresrätter - med oslagbar utsikt - som skulle förinta bostadskön i ett nafs. För att inte tala om vilket oslagbart landmärke stålbollen skulle bli. "Turning Torso i Malmö? Hehe... Nä, vi har skaffat oss en ny uppdaterad variant av Globen"...

Så vad säger ni politiker i Stockholm? Ge mig ett tecken så börjar jag fila på bygglovsansökan direkt... För visst behövs det bygglov? En Dödsstjärna kan väl aldrig klassas som "Friggebod"?

Well, nu kommer det inte bli helt lätt att få igenom det beslut i kommunfullmäktige, även om kolossen går som friggebod. För det första kan det bli lite knepigt att få plats med de 127 kvadriljonera i Stockholms Stads strama budget. Det lär ju knappast gå att kringå den skyhöga kostnaden med lite trängselskatter, bidrag från näringslivet och namnsponsring. Eller? Men å andra sidan lär man kunna lägga ner hela det svenska försvaret (X antal miljarder) med tanke på den lätt avskräckande effekten av att ha en "planet destroyer" till hands. En knapptryckning bort och man har förvandlat hela, eh, Norge till en ogästvänlig kopia av Gobiöknen.

Och visst, bygget kommer ofrånkomligen vålla en hel del hätsk debatt. Som det är just nu skriker ett oräkneligt antal bakåtsträvare sig hesa och "går bananer", bara över planer på att bygga högre än futtiga fem våningar i innerstaden. Det säger sig själv att det kommer bli lite debatt när en gigantiskt stålboll med 160 kilometer i diameter kommer på tapeten. Och om nu planerna ändå skulle förverkligas, så lär det nog även bli stooora rubriker när det kommer fram att byggnadsfirman som bygger Dödsstjärnan har anlitat billig baltisk arbetskraft utan kollektivavtal. Anbuden från byggfirmorna lär ju hagla in när det vankas prestigebygge och då gäller det för firmorna att skära ner på kostnaderna för att kunna lämna in ett så prispressat anbud som möjligt och vinna upphandlingen.

Hmm... Tyvärr vet vi nog alla i förhand hur det kommer sluta. Det lär gå som det brukar när det handlar om stora planer, kommunalt byggande och kommunal upphandling. Förhandlingar, årtionde av byråkratiska vändor, yttranden, miljöprövningar, bullerberäkningar, budgetproblem, alla tänkbara grupper ska få säga sitt, ännu mer förhandlingar etc etc. För att inte tala om hur knepigt det kommer vara att bestämma hur många parkeringsplatser som måste till.

Och i slutändan, efter 20-30 år av turer fram och tillbaka, så har man landat i att man byggt en hyreslänga i nyfunkisstil med tillhörande grönområde.

Äh, det är nog lika bra att flytta till Dubai. Där finns det ambitioner och det är säker nån nyrik oljeschejk som skulle kunna tänka sig att bygga en Dödsstjärna. Eller åtminstone ett Göteborg i full skala...

Till sist, för att snöra ihop säcken och referera till både Darth Vader, Göteborgshumor och balter... Hur var det nu han sa den gode Mr Vader? Just det... "Luuk, I'm your father".

(Förlåt, men jag kunde inte låta bli att skriva det sista, även om det var en skrämmande usel vits. Men så drömmer jag också om att en gång få medverka i På Spåret.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0